Ms.Evangeline

My photo
Bachelor of Electrical System Engineering in UniMAP. gonna be an Engineer. amin :)

Monday, August 1, 2011

Walaweii, heaven sangat puasa tahun ini.

Assalamualaikum muslim and muslimah ;)

Ekceli, entry ni just rewind balik sweet moment bila berbuka plus bersahur wit ousmate. selama 3 tahun nini berpuasa dengan membe. dekat raya baru balik uma beraya bersama family.

Puasa tahun lepas memang banyak kenangan. nini simpan dan kunci kemas kemas kenangan kami. tyme paling best bila pegi bazar sesama. dekat uma suma da plan hari ni nak makan apa tapi bila da sampai bazar lain jadiknya. salunya kami pegi dengan bus, bwu bole pegi ramai kan? kalau berdua nini naek moto je. bila sampai bazar, nampak sume makanan. nafsu kuasai diri. sume makanan rasa sedap. so, beli je sume makanan yang rasa best.

Menu berbuka nini tyap hari nasi kerabu siam yang kaler biru. nini salu beli nasi kerabu plus chiken wing percik o honey chicken wing plus roti john. itu saja makanan yang nini bole sumbat bila berbuka. sikit je kan nini beli tapi bila nak balik mesti tangan nini  paling banyak pegang plastik. haaa, ni sume sebab rezeki murah laa kan. ada je mak angkat kasi laksa perlis, kaka senior kasi bihun sup membe kasi air keladi. ada ada jela yang kasi. nenek nini pesan rezeki jangan ditolak.  haha. yang paling best kawan nini suka beli kueh tradisional. bila balik uma dok main teka nama kueh. sapa taley jawab taley makan kueh. childish bukan?

berbuka bersama di Kuala Perlis. kenangan bersama yang paling last. total harga dua meja almost 3hundred. puas hati bila mencipta kenangan bersama.

Kalo nak paling best tyme 'peot'. bila 'peot' tu bole pulak buat gang kan? da ramai ajak sume koncokonco makan maggi. satu bungkus enam paket maggi sume habes dimasak woo. macam buat kenduri jek. rice cooker aku jadi mangsa even kolej kediaman ta kasi bawak, aku bawak gak dari sem dua. berjasa jugak rice cooker aku  sampai rosak dah. haha. salunya aku ta suka makan maggi tapi bila da ramai, aku siap tambah lagi. makan sume nak sorok bawah katil. bilik aku jadi mangsa. katil aku pun jadi mangsa sebab nak makan je mesti tenggek tepi katil aku. pinggan sorok bawah katil aku. buruk betul pangai pempuan. bila aku ngamuk sengih sengih ja amek bawak pegi sinki. memang seronok bila satu kepala. satu bundle roti Gardenia yang tinggi sapu planta bole habes terus. dasyat bukan?

Tyme sahur pulak ramai ja yang nak diet. aku tahu dorang bukan nak diet tapi pemalas! malas nak bangun. haha. kalau berbuka bole pulak ta engat pasal diet, nak je balun sume. kalau aku ta sahur, mesti aku sakit perut. muka salu bangun sahur aku dan alia jek. aku salunya akan stay till patpagi baru pegi bancuh susu makan dengan cornflakes. kalau rajin bwu kua beli nasi dekat cafe. sume pengalaman ni aku takan lupekan. puasa taun ni, full month aku puasa dekat uma. memang heaven laa bole bukak puasa dengan mak ayah. berbuka puasa dengan membe tetap di hati :)

TENKIE SUDI KLIK HEARTBEAT NINI =)

click LIKE button + comment MsEvangeline oke? =.=

15 taikbintang:

Mr.Oren said...

haha...ala,tahun depan puasa kat perlis balik.ahhahahaha

Cik Tetra said...

wah...kenangan semua tu kan..bestnye.. :) btw selamat menjalani ibah puase..wait2..nak tanye "peot" tu ape?

cik_nini said...

@Mr.Oren
puasa dekat Perlis tapi tade ousmate yang sama laaa ;(

cik_nini said...

@Cik Tetra
selamat berpuasa jugak ;)

aik, peot tatau ea ? peot sama jugak dengan ABC 'Allah Bagi Cuti' ;p

♥CIK IERA♥ said...

puasa dengan kawan-kawan memang macam-macam hal jadik..hehe.. selamat berpuasa.. :)

dak eina said...

jumpa blog nie kt group kt fb.. kamu dak unimap kn..nnt degree pon kn.. kte sme kos la :)

cik_nini said...

@♥CIK IERA♥
btolbtol cik iera. haha. sampai berebut lauk pun ada.

nice moment ;)

btw, selamat berpuasa jugak tau.

cik_nini said...

@dak eina
really? sama batch ka nnt? bole laa jadi gang. hehe

sYafIk-wAy said...

akhirnya rumah menjadi tumpuan kita sebulan ni untuk berpuasa . hehe .

sYafIk-wAy said...

akhirnya rumah menjadi tumpuan kita sebulan ni untuk berpuasa . hehe .

dak eina said...

@cik_nini

yup,, kita bleh geng! :)

cik_nini said...

@sYafIk-wAy
btol btol. mesti ko da macam badak kan? HAHA

cik_nini said...

@dak eina
yeay, bole tambah ahli laa cmni. ;)

NuR 'aQiLaH said...

best posa kat umah taon ni.. ;)

cik_nini said...

@NuR 'aQiLaH
btolbtol best. syioooooook maaaa. ;)