Ms.Evangeline

My photo
Bachelor of Electrical System Engineering in UniMAP. gonna be an Engineer. amin :)

Monday, August 8, 2011

Eh, aku tade idea nak merepek tapi teringin jugak nak conteng conteng.

Assalamualaikum sayangs ;)

Ketandusan idea sudaa tapi mahu updated jugak. hari ni betul betul dahaga. seyes aku ta tipu. rasa nak je teguk air masa mandi. tambah pulak cuaca panas teruk, dapat la manja manja dengan abah. haha.

aku : abah, kak letih laa kijo hari ni. dahago air sunggoh, panas sunggoh loni. kering tekok. sero nok minum air tebu jah.

abah : baso dio laa kito poso. kalu dok poso buleh minum air tebu.

Abah terus pegi bazar ramadhan. abah balik bawa air tebu. senyum sampai telinga aku tenguk plastik isi air tebu. rasa nak je isi dalam gelas Giraffe yang tinggi tu terus teguk. basah jugak tekak aku ni. 

aku : abah, tadi sedap laa kak tenguk dalam majalah dio tunjuk air laici buh nata de coco.

abah : buat laa nok minum gak. nata de coco ado doh lam peti tu. abah gi beli laici laa meta.

15minit kemudian, abah masuk bawa plastik yang berisi tin laici. abah aku suruh buat air laici nanti hiris isi rambuatan nipis nipis tambah nata de coco isi dalam peti ais. lepas terawih abah nak balik minum.

abah : abah nok gi cari air soya ni. sero nok minum soya. nok gapo lagi ni?

aku : abah, adik pesan nok air susu perisa jagung. 

Pukul 6 abah balik bawa soya, air susu perisa jagung, coklat dan strawberry dengan dadih dari Pusat Veterinar dekat umah aku. tiap tiap kali puasa Pusat Veterinar jual susu dengan dadih. masa aku kecik dulu, aku mesi berbuka dengan air susu perisa jagung. singgit ja satu tapi sekarang dah naik harga. singgit do posen satu. sedar sedar je abah aku lesap. tade pun dalam umah.

Pukul 7lebih abah aku balik. punya laa banyak plastik dekat tangan dia. aku dengan ma terkejut jugak. beli apa laa lagi ni sampai penuh tangan.

abah : ambik la ni air asam boi. saing kak kirim ko abah tadi ni air asam boi. air laici kang ni abah beli ko ma.

aku : abah! sapo nok minum banyok numo ni? aih, kembung perut la blako minum air macam macam jenis ni. sibo baso air masuk. 

abah : doh tadi oyak dahago sangat. takpo lah. tok sey minum gak abah bawok gi masjid pahni. bui ko budok budok.


Dah terlebih manja la pulak dengan abah aku. sampaikan sume air dekat kedai dia nak beli. berbuka tadi sorang satu jenis air. abah minum soya, ma minum laici kang, aku minum tebu, ijat minum laici dan adik aku  minum susu. sume ambik gelas tinggi punya. kembung woooo. moral of the story, jangan laa ikutkan perasaan nanti diri merana. besok puasa ye sume? *okbai. 

TENKIE SUDI KLIK HEARTBEAT NINI =)

click LIKE button + comment MsEvangeline oke? =.=

10 taikbintang:

ILA HonEyBuNNy said...

tu dia...

macam2 jenis air ada yer..hehe

minum jangan xminum..ehheh

salam ramadhan..;-)

cik_nini said...

@ILA HonEyBuNNy
ahaks. naf bin su ja sume ni. taley dilayan :)

selamat berpuasa ;]

syuE said...

haha.. kat tepi tu lee min ho ke? keh3 :D

thanx visit my blog =]

cik_nini said...

@syuE
ye min ho. hehe

thaks jugak sudi singgah balik :]

dak eina said...

hikhik lawak mcm2 air ade eh.. eina pon suka minum byk air time berbuka.. huhu

aiEz said...

berbuka dgn pelbagai pilihan air,kembung woo..hehe..

*menu air tiap kali berbuka bln posa mst nk ad air chikang..besh!hee..;)

cik_nini said...

@dak eina
abah nini punya keje laa eina. sume air nak kasi anak dia minum.

btw, selamat berbuka ye eina ;)

cik_nini said...

@aiEz
euw, best sangat air chikang tue. tapi peveret nini air tebu.

sedap woooo!

sifu im said...

sambil tade idea tapi panjang giler tulis..ce ko join segmen aku ni yg simple gile..comform ko ade idea lps ni..haha

cik_nini said...

@sifu im
okai okai. let me try :)